zondag 5 februari 2012

Winter bij de Leemkuil

Nu het zo streng vriest wilde ik weer een kijkje nemen bij de leemkuil, Stadhoudersmolen, in het Kroondomein. Wandelschoenen aan en warm ingepakt gingen we op pad. De natuur  schitterende letterlijk en figuurlijk.


De ijskristallen glinsterde in de zon en dat leverde mooie plaatjes op.


Zelfs een enkele grasspriet kun je nog zien liggen onder de sneeuw.


De leemkuil was strak bevroren met maar een dun laagje sneeuw en terwijl ik aan de kant stond te kijken voelde ik de stilte van het bos .

Aan de sporen kon je zien dat er een ree gelopen had , meer sporen waren er niet terwijl het wel een zwijnen gebied is.


De grote stenen die bij de Stadhouders molen leemkuil liggen.


Tenslotte nog even mijn eigen vijvertjes. Je ziet bijna het verschil tussen vijver en kant niet meer en het ijs is behoorlijk dik.


Is je vijver dus bevroren zorg dat er zuurstof bij kan komen en help zo de amfibieën de winter door!
Wie een vijver in zijn tuin (reservaat) heeft moet in winterse omstandigheden even in actie komen. De kikkers en salamanders die op de bodem overwinteren moeten wel in leven blijven.
Amfibieën zoals kikkers en watersalamanders kunnen de winter doorbrengen op de bodem van je tuin vijver. Als alles is dicht gevroren hebben ze hulp nodig, anders gaat er mogelijk chemisch wat mis. Als er geen zuurstof het water in komt en de afbraak van dood materiaal in de vijver doorgaat dan kunnen kikkers en salamanders stikken. Daarom is het bij iets langere vorst nodig om een stukje open water te houden.


Maar hak geen wak! Harde klappen op het ijs dreunen zo door dat de dieren daaraan ten onder kunnen gaan. Doe het voorzichtig en zet een pannetje of meer, heet water op het ijs, langzaam zakt dat naar beneden. Tip van Gert Jan Martens: haal dan wat emmers water uit de vijver zodat er een isolerende luchtlaag ontstaat tussen wateroppervlak en ijs.
Zorg er wel voor dat de vogels zich niet gaan wassen want dan bevriezen ze zeker.
Ik dacht dat dit ze wel zou afschrikken, niet dus en ik heb er maar zolang iets overheen gelegd.


Het vliegend volkje wordt niet vergeten .Voor het raam staat nog een dennenboom die we voor de kerst al vol gehangen hebben met vetbollen en pindakaas dennenappels. Goed kijken en je ziet onze winter gast.
We laten het dennen boompje staan, dit is voor de vogels een van de vele plekjes in onze tuin waar ze eten kunnen vinden in deze barre dagen.

Vrolijke groetjes Renée

4 opmerkingen:

 1. Ja helaas lijden de dieren er echt onder, ook wij doen zoveel mogelijk om onze dieren en vogels te voeren hier in Zweden

  Gelukkig is er nog niet zoveel sneeuw als vorig jaar, toen zijn er veel herten etc. verdronken in de sneeuw

  Wij hangen veel vet op, dit kan je gewoon van de slager kopen, daar zijn ze dol op, ( ook meneer vos, want die ging er van de week mee van door, grinnik) en we vullen de kokos noten gewoon met boter, ook daar zijn ze dol op.

  We smeren boter op de boom, zodat ze het er daar af kunnen likken.

  Ook zetten we een pannetje met water buiten, dan hebben ze water, want ook dat is niet te vinden op het moment hier.

  Fijne zondag groetjes Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig he dat glinsteren van het ijs. Heerlijk de stilt. Mooi vastgelegd. De wintergast roodborst is te zien, mooi. En handig die tip met de pan. Zou het eens doorgeven aan mijn schoonvader.

  Ik geniet van het geluid van de kikkers, je word er vrolijk van;-)

  Warme groetjes Debby

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ps. En Angus zit te genieten van jullie foto´s en ik ook natuurlijk

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heb i.p.v. je quiltsite deze eens aangeklikt, wat leuk!!! Heb zelf ook kikkers in de vijver! Ben benieuwd of ze het dit jaar hebben overleefd!
  groetjes Marijke

  BeantwoordenVerwijderen