zondag 15 april 2012

De gewone pad ofwel Bufo bufo

Het voorjaar is in volle gang, hoewel de temperatuur nog best koud is, maar daar storen de gewone padden zich niet aan. Ik heb er verschillende gezien, soms alleen, maar ook verschillende paartjes in amplex.


De gewone pad is een middelgrote tot grote enigszins plomp aandoende pad met een grote kop en een brede, ronde snuit en een droge , wrattige huid. In Nederland kunnen vrouwtjes maximaal 10 cm lang worden, de mannetjes hooguit 8cm, maar ze zijn vaak kleiner.De pupil bij de gewone pad is horizontaal elliptisch en de iris is koperkleurig tot oranje.. Het trommelvlies is zichtbaar, maar niet opvallend.
De rug kleur is bruinachtig grijs, olijfkleurig of roodbruin tot bijna steenrood. De witachtige tot lichtgrijze buik is ongetekend of grijs gemarmerd.
Jonge dieren hebben vaak steenrode wratjes.


De mannetjes van de gewone pad zijn kleiner dan de vrouwtjes, maar hebben dikkere voorpoten, langere achterpoten en zwarte paringswratten op de eerste drie vingers.


Gewone padden trekken massaal naar de voortplantings wateren waarbij veel verkeersslachtoffers vallen.


De 3-4 meter lange dubbel lijkende ei snoeren van de gewone pad, liggen vrij dicht aan de oppervlakte , aan water- en oeverplanten of in het water liggende takken verankerd en soms liggen ze vrij op de bodem.
De larven van de gewone pad zijn volledig zwart en leven aanvankelijk in dichte scholen, later solitair. Zodra ik de larven op de kiek kan zetten laat ik het jullie weten.

Dit kiekje is gemaakt in mijn vijver. Onderste kikker is een groene kikker, een pad ziet het als zijn lief en links ligt een bruine kikker te wachten. Het kan niet, maar wel leuk om ze zo te spotten.


Dit koppeltje heeft elkaar wel gevonden.


De bruine kikker hebben hun eiklompen afgezet


en de larven zijn nu actief in mijn vijvertjes.


De larven van de bruine kikker doen het goed in mijn vijvertjes.

Vaak bezoek ik nu de vijvers die ik monitor voor de Stichting RAVON en soms heb je leuke ontmoetingen. Deze kleine knager had dorst en kwam in het bos bij de leemkuil drinken.


en deze verdwaalde exoot vond het ook wel een leuk plekje.


Deze wants kwam even bij mij zitten, de Acanthosoma haemorrhoidale.


Tot slot nog mijn vijvertjes. Het voorjaar is goed te zien en de kaalheid verdwijnt weer een beetje. Ik heb veel planten gepoot voor de vlinders en de bijen en de vijvers zijn helder.
Wat kan een mens toch heerlijk genieten van de mooie natuur!


Vrolijke groetjes Renée








4 opmerkingen:

  1. Mooi beschreven en zeker ook mooi voor het oog die prachtige foto's erbij. Heb van je blog genoten.

    Lieve groetjes Debby

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heb even zitten genieten van jouw padden leuk die geluiden alleen Beer onze labrador vind het een beetje eng hij gaat een stuk verder zitten, hihi, de held!
    groetjes Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het is weer een prachtig blog geworden Rene. Ik heb toch een vraag wat is nou het verschil tussen een bastaard en een groene kikker.
    groetjes marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het groene kikker complex bestaat in Nederland uit twee soorten, de poelkikker en de meerkikker en een hybride.
    De hybride is de bastaardkikker die uit de poelkikker en de meerkikker is ontstaan. Door een uniek voortplantings mechanisme is de bastaardkikker in staat zich voort te planten door terug kruising met de poelkikker en de meerkikker.
    De poelkikker is de kleinste van de drie , de meerkikker de grootste en de bastaard zit er tussen in.
    Dus als je het hebt over de groene kikker, dat is er dus een van de drie , maar heb je het over een bastaard, is dat een kruising tussen de poelkikker en de meerkikker.
    Hopelijk is dit een antwoord op je vraag.

    Vrolijke groetjes Renée

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.