dinsdag 13 maart 2012

Kleine watersalamander

De kleine watersalamander ( Lissotriton vulgaris ( synoniem: Triturus vulgaris) heeft een grijze, leem- tot olijfkleurige rug en flanken. Zijn buik is geel tot oranje met donkere zwarte vlekken. Tussen de flanken en de buik loopt nog een lichte, wit tot zilveren band.
De kleine watersalamander kan tot ( 7-9) 11 cm groot worden met een relatief smalle kop en een gladde huid. Anders dan bij de meeste amfibieën wordt het mannetje groter dan het vrouwtje. Mannetjes hebben 7 strepen over de kop.
De kleine watersalamander is niet de kleinste salamander in Nederland, dat is de vinpootsalamander.


De mannetjes van de kleine watersalamander ontwikkelen in de voortplantingstijd een kam op de rug.De achterpoten van het mannetje zijn duidelijk groter dan die van het vrouwtje.




In de landfase zijn zowel de mannetjes als de vrouwtjes eenvormig bruin. De kleine watersalamander is de meest algemene salamander in Nederland. Hij komt voor in sloten en poelen met weinig vis. De kleine watersalamander stelt weinig eisen aan zijn biotoop.
Ze planten zich voort in allerlei soorten ondiep stilstaand en zwak stromend water, niet te groot of met teveel schaduw en moet enige onderwater vegetatie bevatten. De paartijd loopt vanaf eind maart tot juni, waarbij de piek in april en begin mei ligt. Het vrouwtje legt 100 tot 350 eieren die ze stuk voor stuk afzet aan waterplanten.


Dit mannetje van de kleinewatersalamander heb ik op 3 maart 2012 op de foto gezet.

Deze drie exemplaren heb ik vorig jaar in mei gefotografeerd.



Dit jaar monitor ik voor de eerste keer een leemkuil in het bos en ik was benieuwd wat er zoal in het water leefde. Heel voorzichtig heb ik mijn schepnet door het water gehaald en vond er 6 larve van de kleine watersalamander in het net.



Soms overwinteren de larven en metamorfoseren ze in het voorjaar. Heel voorzichtig heb ik ze op dezelfde plek terug gezet.

Ook in mijn eigen vijvertje zijn de bruine kikkers weer actief.


Bruine kikkers in amplex en het zal niet lang meer duren en het kikkerdril drijft weer op het water.

Deze tamme scharrelaar  zie ik altijd in de wei, als ik op weg ben naar de vijver


Deze wilde scharrelaars zie ik af en toe bij de leemkuil in het bos.




Vrolijke groetjes Renée



2 opmerkingen:

  1. Mooi die watersalamander. Ook ontzettend leuk denk ik om in deze tijd van het jaar te monitoren. Natuurlijk zie je niet alleen de kikkers en salamanders maar nog meer pracht van de natuur, langzamerhand de uitloop van de bomen en planten. Heerlijk en lekker van genieten.

    Groetjes Debby

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat schitterend is de natuur toch, heb Angus er even bij geroepen, want die vind dit ook allemaal interessant
    fijne dag groetjes joke

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.