dinsdag 5 juni 2012

Hazelworm, kikkers en wat nog meer kruipt en vliegt.

Al een paar keer ben ik ze tegen gekomen, hazelwormen. Het is een pootloze hagedis , bruin tot grijsblauw en onderscheidt zich van slangen door de zeer kleine schubben, meerdere rijen buikschubben en beweegbare oogleden. De bewegingen zijn minder soepel dan bij slangen. Kop , romp en staart gaan vloeiend in elkaar over.


Over het algemeen worden de vrouwtjes wat langer dan de mannetjes, maar dat is niet overal het geval..Net als bij hagedissen kan de staart gemakkelijk afbreken en groeit daarna weer aan, maar nooit tot de oorspronkelijke ( primaire) lengte.


Mannetjes komen wat eerder  ( meestal maart )  uit hun winter verblijf dan de vrouwtjes. Paringen vinden vooral in mei plaats. Daarna spenderen de drachtige vrouwtjes relatief veel tijd aan het zonnen.
Hazelwormen zijn zeer behendig en kunnen zich snel verplaatsen in de dichte
bodem vegetatie. De jongen worden in augustus of september geboren . De hazelworm is eierlevendbarend en de jongen worden geboren in een dunne eierschaal die binnen enige minuten na de geboorte scheurt. De dieren zijn gelijk zelfstandig. In Nederland krijgt de hazelworm om de twee jaar jongen. De winterslaap begint in oktober.


De kikkers.

Er komen steeds meer kikkers in mijn vijvertjes en ik denk dat er in de buurt vijvers worden opgeruimd. Het is lekker druk en ze kruipen allemaal dicht tegen elkaar aan.


Uit donkere hoekjes


Groot en klein


Lief en aardig voor elkaar


Altijd mooi


Daarom houd ik zo van kikkers , ze zijn zo mooi.Platbuik libelle

Op een van mijn tochten kwam ik bij een vijver met veel platbuik libellen maar daar meer over de volgende keer.


Vogels

Oja ,onze tuin wordt druk bezocht door het vliegend volkje en omdat we de vogels het hele jaar voeren en omdat ik soms uren naar de kikkers kan kijken zijn de vogels al helemaal gewend aan mij. en blijven ze rustig in hun voerder huisjes zitten.


Onze tuin is echt een TUIN RESERVAAT

Waterlelie

Gele Lis

Vingerhoed kruid

Moeras vergeetmenietje


Vrolijke groetjes Renée


1 opmerking:

  1. Bedankt voor de tijd neemt om dat te bespreken, ik voel me echt sterk over en liefde meer te leren over dit onderwerp.
    http://www.dinodierensuper.nl

    BeantwoordenVerwijderen